O delegaţie a Federaţiei  Europene a Transportatorilor compusă din peste 50 de membri, reprezentînd sindicatele transportatorilor din ţările europene vestice, centrale şi estice, au participat, miercuri şi joi –11 şi 12 octombrie, la o dezbatere ce s-a desfăşurat la Bucureşti,  organizată de sindicatele transportatorilor din România reprezentante de Ion Rădoi, preşedinte al ATU –România, preşedinte al USLM şi membru în biroul de conducere al ETF.

      Tema reuniunii a constituit-o amploarea pe care a luat-o, în ţările europene,  dumpingul social  în defavoarea unui transport echitabil.

      ,, Stimaţi colegi, este foarte greu pentru noi să constatăm că tot mai des transportatorii rutieri  din Europa de Est sunt trataţi de angajatorii din Europa centrală şi de Vest ca nişte sclavi, că beneficiază de condiţii de lucru şi de viaţă  inumane, total discriminatorii faţă de colegii lor care provin din ţările de origine ale angajatorilor.  De aceea am luat decizia, la nivelul ETF, ca în România, ţara de unde provin foarte mulţi astfel de şoferi, să deschidem  două centre de asistenţă socială la Bucureşti şi Târgu Mureş, în vederea consilierii şoferilor înainte de a încheia un contract colectiv de muncă cu orice tip de angajator din oricare ţară din spaţiul european,, a  spus Ion Rădoi, membru al Biroului de conducere al ETF.

      Participanţii la dezbatere au cerut cu insistenţă stoparea dumpingului social prin educarea şoferilor asfel încât aceştia să nu mai accepte, la angajare, condiţii de muncă şi salariu mai proaste decât ale şoferilor  din ţara de unde vine angajatorul, astfel putându-se promova un transport echitabil. La muncă egală, salariu şi condiţii egale!

      În aceste condiţii,  patronii din vest nu mai pot face profit pe spinarea şoferilor din est iar sindicaliştii din vest nu ii vor mai acuza pe cei din est că vin şi le i au locurile de muncă. Pentru  a putea promova un transport echitabil şi a stopa dumpingul social este necesar un nou pachet de legi sociale, la nivel european, puse în consens cu recomandările CE şi OIM şi cu legislaţiile naţionale. Trebuie militat mai mult pentru unitatea mişcării sindicale atât în plan naţional cât şi european, trebuie ca prin mijloacele luptei sindicale să fie determinate guvernele să acorde mai multă atenţie pieţei forţei de muncă şi legislaţiei care reglementează piaţa forţei de muncă. Trebuie reintroduse contractele colective de muncă la nivel naţional şi de ramură. Si de ce nu, poate şi negocierea unui contract colectiv de muncă transfrontalier de ale cărui condiţii să beneficieze toţi angajaţii ramurei respective indiferent în ce ţară îşi desfăşoară activitatea angajatul. Trebuie pusă mai multă presiune pe Comisia de Transporturi a CE care să se implice mai  mult şi mai rapid în modificarea legislaţiei aferente reglementării transporturilor rutiere. Pentru a îndeplini aceste deziderate, trebuie revitalizată rapid forţa sindicatelor şi întărită cooperarea sindicală europeană.

    Acestea sunt doar câteva din concluziile reuniunii de la Bucureşti care se vor regăsi într-un Document final al ETF.