Violența Verbală este utilizarea voită a comportamentului si limbajului agresiv, asupra unei persoane sau unui grup având ca rezultat traume fizice și psihologice. De asemenea, sunt considerate drept violenta si actele de amenintare sau intimidare. Orice persoana poate fi victima abuzului verbal, indiferent de locul de muncă, sex, funcție, varsta. Acest tip de abuz poate genera victimelor stări de depresie clinica sau alte tipuri de stres post-traumatic. In multe cazuri abuzul verbal poate afecta victima mai mult decat un abuz fizic: atunci cand o persoanele în cazul nostru salariatii din domeniul Transporturi si Servicii Publice, sunt abuzate verbal în mod repatat în fiecare zi aceastia ar putea dezvolta afectiuni psihologice ce vor persista multi ani pe parcursul vietii. ATU ROMANIA  luptă în mod activ împotriva violenței și, împreună cu sindicatele din domeniul transporturi si servicii publice, depunem eforturi masive de constientizare si prevenire. Pe măsură ce violența e tolerată sau chiar privită ca fiind ceva normal, nepedepsirea ei – prin observații publice sau chiar măsuri luate împotriva celor care fac asta – va legitima vătămătorii. ,,Cu toții merităm respect, iar pentru a-l primi, în primul rând trebuie sa ne punem în locul celui pe care-l agresam,,. Avand in vedere rezultatul chestionarelor ,, Violenta la locul de muncă” și  ”Statutul Femeilor în Domeniul  Transporturi și Servicii Publice” efectuate la nivel national in sectorul transporturi si servicii publice privind problemele întâmpinate la locul de muncă, vă comunicăm următoarele:

  • Din informațiile furnizate și centralizate, violența verbală este cea mai des întâlnită formă de violentă,
  • Gradul de intensitate se situează între mediu și ridicat în funcție de secțiile ce au contact direct cu publicul călător, dar și celelalte ce efectuează activități de reparații și întreținere si poartă echipament de lucru cu însemnele unitatii angajatoare.

Având în vedere specificul activității și a stresului ocupational,  ATU –ROMANIA, a demarat la nivel national o campaniei de constientizare a efectelor negative la care sunt supuși în mod repetat , salariații din domeniul nostru de activitate, intitulată : ,, VIOLENTA VERBALĂ ESTE TOT VIOLENTĂ”, pe perioada 19.09-23.11.2017. Aceasta campanie isi propune constientizarea, reducerea intensitatii gradului de violenta, dar si redarea respectului cuvenit la locul de munca. Campania ,,VIOLENŢA VERBALĂ ESTE TOT VIOLENŢĂ” se incheie prin participarea unor echipe mixte  formate din femei de la  USLM  si STB-RATB care să poarte semne distinctive, pentru împărţirea a 5000 flayere cu mesaje relevante impotriva violentei verbale. Acţiunea se  desfăşura în zilele de 20, 21 şi 22 Noiembrie 2017 de la ora 8.30 la ora 10.30 în următoarele locaţii: –           pentru RATB:  Piaţa Unirii şi Piaţa Romană; –           pentru Metrou : Unirii şi Piaţa Victoriei.