Sub nicio formă și în nicio circumstanță violența împotriva femeilor și violența de gen nu trebuie acceptată într-o societate modernă, guvernată de valori fundamentale precum: dreptul la viață, dreptul la integritate fizică şi psihică, demnitate, libertate individuală.

Realitatea zilelor noastre este șocantă. Șocant este și faptul că nimeni nu face nimic în această privință. Statisticile ne arată că peste 75% dintre femei își ascund dramele și nu declară cazurile de violență, iar în primele șase luni din 2019 au fost înregistrate trei cazuri pe săptămână, în care o minoră a fost violată sau agresată sexual, conform rapoartelor Poliției Române. Nivelul de trai scăzut, deciziile politice din ultimii zeci de ani, care de care mai proaste, au produs un haos în întreaga societate iar cei mai vulnerabili sunt primii care plătesc.

Asistăm din ce în ce mai des la cazuri de violență unde faptele comise acoperă practic, întreg spectrul formelor de violență împotriva femeilor și fetelor (hărțuire, violență fizică, verbală, psihologică, violența sexuală, viol) mergând până la crimă.

 

  • Fetele sunt violate, de câte un individ sau mai mulți (de multe ori, mai mulți), iar polițistului i se pare mereu amuzant și hotărăște că el știe foarte bine că fata a vrut și că i-a plăcut, așa că le recomandă părinților victimei să o dea la pace cu violatorii. De ce nu? Poate el nu are o fata acasă care să poarte după tragicul eveniment si titulatura de ,, curva ”.
  • Nimic nou nici în faptul ca bărbații își lovesc partenerele de viață, este pentru ei încă o știre de povestit, o telenovelă dramatică, unde cei care suferă din păcate, chiar actori principali, sunt normal, copiii. Copii care asista zilnic la violentă fără a putea cere ajutor si unde vecinii închid geamul sa nu îi deranjeze țipetele, doar face parte din normalitate.
  • An de an s-a privit cum școlile din România sunt închise, iar din cele 30.000 de unități școlare cât existau în țara noastră în 1996, conform datelor INS, în 2018 după declarațiile domnului Liviu Pop, fost  ministrul al Educatiei in perioada 2017-2018,  nu mai figurau decât 6.200. Da, trist dar adevărat! Normalitate este acum să privești cum majoritatea copiilor merg prin vânt zăpadă zeci de km până când renunță la cursuri și ne minunăm că  fetele ajung mame înainte de vârsta majoratului.
  • Realitatea e că avem copii crescuți de bunici care nu-i pot proteja, bunici care abia își pot asigura propria lor existentă . Potrivit celor mai recente date oferite de Ministrul Românilor de Pretutindeni, aproximativ 9.700.000 de români se află în afara granițelor țării noastre. Cifra este una mare și motivele pentru care românii aleg să plece sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, lipsa unor condiții decente în sănătate,calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția… În 2018, țara noastră era prima din Europa la capitolul emigranți, potrivit unui studiu ONU. La nivel mondial, era a doua după Siria în clasament.

 

  • Suntem vinovați cu toți pentru că de multe ori indiferența, toleranța și ignorarea cazurilor și comportamentelor antisociale din jurul nostru,  atât la locul de muncă cât și în comunitatea unde trăim, de care știm, generează o stare de complicitate involuntară, care nu face  decât sa sprijine tacit  escaladarea acestor comportamente și evenimente antisociale până la stadiul de NORMALITATE.

Cu toata legislația din domeniu privitoare la violență de la Convenția ONU până la  Convenția de la Istanbul ratificate și transpuse în legislația română. ,,Toleranța zero cu privire la violența împotriva femeilor și a fetelor,,  se reduce la ZERO.

ROMÂNII, sunt obosiți de haosul și frica în care trăiesc! Au trecut aproape 30 de ani și viața românilor NU s-a schimbat în bine. Avem nevoie de un antidot la haosul din jurul nostru. Avem nevoie de reguli, standarde, valori.

De aceea, trebuie să continuăm lupta împotriva violenței, atât la locul de muncă cat si în societate, pentru ca suntem în primul rând  datoare faţă de noi înşine și față generația viitoare pentru dreptul de a trăi  într-o lume sigură și plină de respect.

 

Macoveanu Gelia