Pandemiile nu se opresc la granițele țării; este o lecție clară pe care criza COVID -19 ne învață.

Aceasta este o criză la nivel global ce merită un răspuns global și, cu siguranță, un răspuns politic european. Ca sindicaliști, în mod firesc, suntem indemnati să spunem că există un singur răspuns posibil: solidaritatea! Învățăm că piața nu va rezolva totul și că solidaritatea cetățenilor, a instituțiilor sau a țărilor este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a supraviețui.

Împreună cu lucrătorii, pe care noi ii noi reprezentăm, noi Federația Europeană a Transportatorilor,  suntem conștienți de importanța strategică a sectorului transporturilor, cu atât mai mult în aceste momente grele.

Această criză ne duce aproape de inimaginabil. Spitale, farmacii și supermarketuri rămân fără livrările esențiale. Rafturi goale, lipsa medicamentelor și a materialelor de siguranță sunt o frică comună. Dacă transportul s-ar opri complet, această criză s-ar agrava. Ar fi un dezastru.

 

O altă lecție pe care ar trebui să o învățăm din această criză este despre  adevarata valoare a lucrătorilor  din transporturi.

Împreună cu angajatii din domeniul sănătății, al comerțului cu amănuntul și al producției alimentare, lucrătorii transportatori ne ajută să supraviețuim acestei crize. Acesta este rolul și datoria lor: nimeni nu-i aplaudă și nu se văd ca pe niște eroi, dar sunt mândri de activitatea lor.

Acesta este un apel de trezire! Când această criză se va termina: angajatorii, instituțiile și cetățenii nu pot reveni la „ afaceri ca de obicei”! Transportatorii care conduc un  taxi, un autobuz, un camion sau un tren, ori pilotează un avion sau gestionează traficul aerian, asigurând siguranța călătoriei  dumneavoastra cu avionul sau trenul, descărca nave sau avioane, manevrează o navă sau o barjă, livrează mărfurile direct către dumneavoastră, merită respect și condiții de muncă echitabile!

Acum, nu există respect! Această criză evidentiază și mai mult fisurile de la temelia sectorului transporturilor din Europa. Iar muncitorii sunt cei care plătesc pretul acestor lipsuri!

 

Ca oricine altcineva și lucrătorii din transporturi se tem să nu se îmbolnăvească! Adesea nu primesc niciun echipament de protecție sau informații de la angajatorii lor cu privire la modul in care trebuie sa se protejeze cat sunt la serviciu.

Unii dintre ei nici măcar nu au de ales între a lucra sau a sta acasă, întrucât nu au dreptul la măsuri de siguranță socială. Dacă ne uităm la toți aceia care sunt angajați de  platforme și companii tip cutie postală, sau cei care desfasoară activitati  independente, dumpingul social este la inaltime în toate modurile de transport!

 

Șoferii de camioane sunt blocati la granitele închise, la terminale cum ar fi Calais sau în zonele de parcare precum Goordijk, în portul Anvers, sunt pusi  impreună  în situații unde este imposibil ca regulile de sănătate sa fie respectate. De multe ori li se refuză chiar dreptul de a merge la toaletă! Cu toții am văzut observațiile puse de companii rușinoase care interzic șoferilor să se folosească de facilitatile acestora.

Cetățenii din acele țări  care lucrează pentru firme de transport din UE, care ii angajau deja pe condiții de muncă precare, sunt acum lăsați să se descurce singuri pe drumuri și în zonele de parcare. Sub ochii nostri firmele trimit muncitorii acasă în microbuze supraaglomerate, incălcand cele mai elementare reguli de distanțare social

Este clar că diferitele forme de dumping social aplicate transportului nu sunt doar o problemă socială, ci pot agrava situațiile de urgență sanitară.

Azi, modelele de afaceri dubioase, omoară oameni  în Europa!

Dar lucrătorii (din transport) se așteaptă la mai mult și își vor aminti acest lucru atunci când vor vota! Se așteaptă ca Europa să fie o „zonă de solidaritate” unde nu doar  cetățenii se ajută reciproc – și sincer, suntem fericiti să asistăm la acest flux masiv de solidaritate aratat in toată Europa. Lucratorii transportatori, cei care contribuie la transportul pasagerilor și al mărfurilor, fac din Europa o realitate, si se așteaptă să vadă din partea Statelor membre organizarea ideii de alianță Europeană pentru solidaritate.

Ce vedem în schimb? Încercări, în mai multe țări ale UE, de a profita de pe urma crizei si a prezenta măsuri autoritare sau a suspenda drepturile sociale și de muncă. Interesul național sau chiar regional fiind folosit de partidele populiste ca armă pentru a obține ceva mai multe voturi la următoarele alegeri. Leii austeritătii urlă din nou împotriva unor măsuri concrete ale UE, care ar putea ajuta unele dintre țările noastre să lupte cu demnitate pentru starea de urgență privind sănătatea.

 

Această criză va marca cu siguranță începutul unei noi ere pentru UE. Un viitor mai luminos bazat pe solidaritate sau pe dizolvare.

Lucratorii transportatori din Europa  nu cer  fără Europa, ci o alt fel de Europă. Un spațiu european în care drepturile sociale și protecția muncii sunt la fel de importante ca libera circulație a mărfurilor și a persoanelor

Secretar General ETF

Presedinte ETF

Livia Spera

Frank Moreels

Presedinte USLM si ATU Romania

Ion Rădoi