USLM are susținere internațională!

Bruxelles, 2 Februarie 2021

Scrisoare către :
Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei
Florin Vasile Cîțu, Prim Ministru
Cătălin Drulă, Ministru al transporturilor
Gabriel Daniel Mocanu, Director  Metrorex 

 

Subiect:  Situația din cadrul Companiei Metrorex

 Stimați Domni,

 Vă transmit această scrisoare în numele Federației Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF), reprezentând 5 milioane de lucrători din sectorul transporturilor din întreaga Europă.

ETF a aflat de la afiliatul nostru din România, USLM, despre planul Guvernului și al Ministerului Transporturilor de a face o lege care modifică bugetul pentru Metrorex, buget  adoptat în septembrie 2020. Înțelegem că această modificare va conduce la reducerea salariilor și la disponibilizări.

Considerăm această decizie ca fiind inacceptabilă în situația actuală, în care,  autoritățile publice din întreaga Europă se angajează în salvarea sectorului de transport public urban și mai mult se angajează să aibă o mobilitate urbană  durabilă.

Muncitorii sunt cel mai mare atu al transportului public urban și ar trebui apreciați pentru munca lor continuă în ciuda pandemiei, nu pedepsiți ! Situația este  mai mult decât  deplorabilă în contextul Uniunii Europene, cu Comisar pentru Transport de naționalitate română.

USLM este un afiliat activ al ETF și este reprezentat direct în toate structurile de conducere, cum ar fi conducerea ETF și Comitetul Eecutiv al ETF. Prin  intermediul ETF, USLM face parte  din Comitetul European de Dialog Social care se ocupă de transportul public urban, comitet facilitat de Comisia Europeană.

Prin urmare, insistăm ca Metrorex , în calitate de unic angajator , și Guvernul României, să onoreze angajamentele și obligațiile asumate în septembrie, când a fost aprobat bugetul inițial.

ETF sprijina ferm  membrii  USLM, angajați ai metroului în asigurarea respectării drepturilor sociale și ale muncii.

Cu respect,

 Livia Spera

Secretar General  ETF

Comunicat 02.02.2021 – Despre afirmațiile aberante ale domnului Ministru Drulă