Federația Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice susține angajații metroului bucureștean în apărarea drepturilor câștigate!

Bruxelles, 5 Februarie 2021

Scrisoare către :
Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei
Florin Vasile Cîțu, Prim Ministru
Cătălin Drulă, Ministru al transporturilor
Gabriel Daniel Mocanu, Director  Metrorex 

 

Subiect:  Situația din cadrul Companiei Metrorex

Stimați Domni,

 

Am aflat despre planul guvernului și al Ministerului Transporturilor de a face o lege care sa modifice bugetul  Metrorex adoptat în septembrie 2020. Înțelegem că această modificare va conduce la reducerea salariilor și la disponibilizări.

Vă solicitam să retrageți această propunere și să respectați angajamentele făcute în  luna septembrie 2020.

EPSU este Federația Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice ce reprezintă

10 milioane de lucrători din serviciile publice din întreaga Europă.  Propunerile guvernului de a nu respecta și onora angajamentele nu sunt acceptabile. În toată Europa, lucrătorii, inclusiv cei din Metrorex, au lucrat din greu,  în numeroase  circumstanțe periculoase pentru sănătatea și siguranța lor,   pentru a menține  funcționarea transportului public urban și a altor servicii publice. Acest lucru ne-a ajutat economiile și societățile în care trăim. Planul de investiții pentru Recuperare și Reziliență are în vedere crearea unui  transport urban durabil.  Prin decizia dumneavoastră  referitoare la aceste modificări dați semnale că  nu îi respectați/ prețuiți  pe angajații Metronex. Muncitorii sunt cel mai mare atu al transportului public urban și al serviciilor publice. Cetățenii  le-au apreciat munca continuă în ciuda  pandemiei. Este foarte dureros că guvernul dumneavoastră  încearcă să-i pedepsească pe angajați.

 USLM prin ATU este afiliat EPSU și prezent în activitatea noastră, în structurile noastre regionale și sectoriale și în dialogul social european. EPSU este un partener social recunoscut în comitetele de dialog social la nivel  municipal și în cadrul guvernului .

Guvernul român  și angajatorul Metrorex  ar trebui să onoreze angajamentele și obligațiile asumate în luna septembrie, când  a fost aprobat bugetul inițial. Propunerile de modificare ar trebui retrase.

EPSU este alături de lucrătorii din metrou și de sindicatul USLM / ATU pentru a se asigura că drepturile  sociale și drepturile muncii sunt respectate.

 

Cu respect,

Jan Willem Goudriaan

Secretar General EPSU