Solidaritate Internațională! Susținere ITF!

                                                                                                        11 Februarie 2021

Scrisoare transmisă către :

Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei

Florin Vasile Cîțu, Prim Ministru

Cătălin Drulă, Ministru al transporturilor

Gabriel Daniel Mocanu, Director  Metrorex 

 

Stimați Domni,

 Vă transmitem această scrisoare în numele Federației Internaționale a Transportatorilor (ITF), care este o federație condusă de afiliați în mod democratic , recunoscută ca  vocea modială a lucrătorilor din transporturi.  Noi luptăm cu pasiune pentru a îmbunătăți condițiile de muncă si viață și suntem în legatură permanentă cu cele 700 de sindicate afiliate din 150 de țări. ITF reprezintă vocea  a  20 de milioane de lucrători femei și bărbați din întreaga lume.

ITF a fost informat  de afiliatul nostru din România, USLM, despre planul Guvernului și al Ministerului Transporturilor de a face o lege care modifică bugetul actual al Metrorex. Înțelegem că această modificare va conduce inevitabil la reducerea salariilor și la pierderea locurilor de muncă.

Considerăm această decizie ca fiind inacceptabilă în situația actuală, în care,  autoritățile publice din întreaga Europă se angajează în salvarea sectorului de transport public urban și mai mult se angajează pentru o mobilitate urbană  durabilă. Muncitorii sunt cel mai mare atu al transportului public urban și ar trebui apreciate sacrificiile lor, cu atât mai mult cu cât munca depusă de ei  continuă în fața  pandemiei, ei fiind aceia care sprijină economia României.

Prin urmare, insistăm ca Metrorex , în calitate de unic angajator , și Guvernul României, să -și onoreze angajamentele și obligațiile asumate în septembrie 2020, când a fost aprobat bugetul inițial.

ITF sprijină cu fermitate USLM și lucrătorii  metroului în asigurarea respectării drepturilor sociale și ale muncii iar sacrificiile lor sunt recunoscute și apreciate.  Noi monitorizăm îndeaproape situația  și vă cerem sa nu reduceți bugetul alocat metroului.

Cu respect,

 Stephen Cotton,

Secretar General  ITF