Susținere internațională EPSU – 26.03.2021

Adresa  transmisa catre:

 Klaus Iohannis, Presedinte al Romaniei

Florin Vasile Cîțu, Prim Ministru

Cătălin Drulă, Ministrul Transporturilor

Stefan Paraschiv, Director Metrorex Company

Ref: Situația la compania Metrorex

 Bryxelles, 26 Martie 2021

Stimati Domni,

 

În lumina acțiunii de azi a lucrătorilor Metrorex, revin la dumneavoastra dupa ce v-am transmis o adresa prin care semnalam situatia din metroul bucurestean, inca din data de  5 februarie la care nu am primit nici un răspuns.

Membrii noștri din Metrorex (USLM / ATU) sunt în mod clar foarte îngrijorați de reducerile salariale și concedierile care le sunt impuse si intelegem nevoia lor de a întreprinde această acțiune urgentă și disperată. Problema trebuie rezolvată printr-un proces de dialog social adecvat și suntem profund dezamăgiti de faptul că compania, presupunem ca are  sprijinul guvernului, întreprinde această acțiune unilaterală. Acest lucru se intampla în momentul in care sunt pe agenda  Comisiei Europene încercări de a promova Pilonul European al drepturilor sociale, care subliniază importanța dialogului social.

 

Ma repet cu ceea ce am spus in scrisoarea mea anterioară si anume ca guvernul roman in calitate de proprietar, iar Metrorex în calitate de angajator ar trebui să onoreze angajamentele și obligațiile asumate în septembrie când a fost aprobat bugetul inițial. Propunerile de modificare trebuie retrase.

EPSU este alături de lucrătorii din metrou și de sindicatul USLM / ATU pentru a se asigura că drepturile sociale și de muncă ale acestora sunt respectate.

 

Cu respect,

Jan Willem Goudriaan Secretar general EPSU