Susţinere internaţională – BELGISCHE TRANSPORTBOND UNION BELGE DU TRANSPORT

CATRE:

MINISTERUL TRASNPORTURILOR
Domnului Ministru Cătălin Drulă, cabinet.ministru@mt.ro

Antwerp, 29 Martie 2021

Stimate Domnule Ministru al transporturilor,
Situatia din Compania Metrorex Bucuresti

Vă scriem în numele Uniunii LucratorilorTransportatori Belgieni BTB, afiliat la ETF, la fel ca si USLM.

Am fost informați că în funcția dvs. de ministru al transporturilor, nu ați răspuns la niciuna dintre numeroasele invitații la dialog social trimise de USLM cu privire la planurile de concediere pentru un număr mare de angajați din metroul București.

De asemenea, am fost informați că Ion Radoi, președinte USLM și membru al Comitetului de Management al ETF, a primit ameninţări cu moartea pe rețelele de socializare în urmă cu câteva săptămâni. Această situație este inacceptabilă într-o societate democratică, într-un stat membru al UE în care sindicatele sunt parteneri sociali recunoscuți care își protejează membrii în conformitate cu legea.

În timpul pandemiei, muncitorii din transportul public urban au fost și sunt în continuare lucrători esențiali care contribuie la bunăstarea economică și socială a societăților noastre. Recuperarea post-pandemică trebuie să includă un transport public puternic, cu o forță de muncă apreciată pentru rolul său de a menține comunitățile noastre funcţionale.

Prin urmare, am aprecia foarte mult dacă ați respecta dreptul angajaților
metroului din București la dialog social și să retragetţi planurile de concediere.

Cu stimă,
Frank Moreels
Președinte BTB

CATRE:
Presedintele Romaniei Klaus Iohanis
Domnului Prim Ministru, Florin-Vasile CÎŢU
Antwerp 29 martie 2021
 
Subiect: Situatia din Compania Metrorex Bucuresti     
 

Stimate Domnule Presedinte,
Stimate Domnule  Prim Ministru,

Vă scriem în numele Uniunii LucratorilorTransportatori Belgieni BTB, afiliat la ETF, la fel ca si  USLM.

Am fost informați că domnul Cătălin Drula, ministrul transporturilor, nu a răspuns la niciuna dintre multe invitații la dialog social trimise de USLM cu privire la planurile de  concedieri pentru o mare  parte din numărul angajaților metroului din București.

Înțelegem că aceste planuri nu iau în considerare insuficiența de personal de aproximativ 1000 de persoane, fapt recunoscut de Ministerul Transporturilor din România în noiembrie 2020.  De asemenea, am fost informați că Ion Radoi, președintele USLM și membru al Comitetului de  Management al ETF, a primit mai multe amenințări cu moartea pe rețelele sociale săptămânile trecute. Această situație este inacceptabila într-o societate democratică, într-un stat membru al UE în care sindicatele sunt recunoscute ca partenerii sociali care își protejează membrii în conformitate cu legea.

În timpul pandemiei, muncitorii din transportul public urban au fost și sunt în continuare lucrători esențiali care contribuie la bunăstarea economică și socială a societăților noastre. Recuperarea post-pandemică trebuie să includă un transport public puternic, cu o forță de muncă apreciată pentru rolul său în păstrare comunitățile noastre funcţionale.

 

Prin urmare, am aprecia foarte mult dacă l-ați putea instrui pe ministrul transporturilor să respecte dreptul la dialog social al angajaților metroului bucureștean  și să retraga planurile referitoare la concedieri.

 

Cu respect,
 Presedinte BTB
Frank Moreels