Amenințări cu moartea, O DESCINDERE a poliției și posibile procese: este timpul ca guvernul român să oprească tacticile de intimidare și să se angajeze în dialog social

Muncitorii metroului bucureștean, reprezentați de sindicatul USLM, protestează de săptămâni întregi împotriva planurilor companiei de a reduce locurile de muncă și salariile. Răspunsul guvernului român a fost discreditarea liderilor sindicali și amenințarea muncitorilor care au protestat cu procese. Într-o declarație de azi, Comitetul Executiv al ETF condamnă atacurile și solicită guvernului român să se angajeze într-un dialog social autentic și sistematic.

Compania metroului din București, Metrorex este deținută exclusiv de stat, guvernul român jucând un rol crucial în managementul său. În ciuda faptului că a primit fonduri externe și din partea UE în ultimii ani pentru dezvoltarea rețelei de metrou, compania continuă să neglijeze condițiile de muncă şi sănătatea și securitatea în muncă.

În momentul de faţă infrastructura de metrou este complet depășită și este departe de a fi justă cu   lucrătorii. Pentru a cita unul dintre numeroasele exemple, lucrătorii din metrou petrec aproximativ 8 ore pe zi respirând aer toxic pur și simplu pentru că sistemele de ventilație ale metroului sunt construite la nivelul străzilor.

Apoi nu este o surpriză faptul că baza de date a sindicatelor lucrătorilor din metrou raportează în fiecare an un număr mediu de peste 20 de decese legate de locul de muncă din metroul București. Cu toate acestea, Metrorex nu și-a îndeplinit niciunul dintre planurile sale de îmbunătățire a condițiilor de muncă în ultimii cinci ani.

Numai în anul 2020, 20 de muncitori din cei pensionaţi in acel an, au murit din cauza expunerii lor îndelungate la un loc de muncă nesănătos. În ciuda dovezilor paralizante, factorii politici de decizie continuă să ignore în mod sistematic solicitările sindicale repetate pentru recunoașterea legală a bolilor profesionale în metroul București. Dimpotrivă.

Fără nicio consultare prealabilă cu USLM și în ciuda recunoașterii de către Ministerul Transporturilor a problemelor legate de insuficienţa de personal încă de anul trecut, compania a anunțat disponibilizări și reduceri de salarii.

Timp de săptămâni, USLM a încercat în zadar să se întâlnească cu ministrul transporturilor pentru a discuta aceste planuri. În schimb, guvernul a lansat un atac personal asupra sindicatelor, culminând cu amenințări cu moartea pe rețelele de socializare care îl vizau pe președintele lor, Ion Radoi.

În semn de protest față de anunțul companiei, lucrătorii din metrou au intrat oprit voluntar lucrul pe 26 martie, ceea ce a condus la faptul că Metrorex e de acord să înceapă discuții cu USLM și să stopeze disponibilizările. Cu toate acestea, ministrul transporturilor a adăugat combustibil focului, etichetând greva drept „teroristă”, sindicatul drept „mafie” și amenințând lucrătorii cu procese. Pe 16 aprilie, a avut loc o descindere la biroul sindicatului.

Din păcate, situația actuală din metroul din București este un exemplu din cele multe care ilustrează deteriorarea generală a dialogului social din România. Guvernul refuză, de asemenea, să consulte sindicatele cu privire la politicile sale, inclusiv cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență post-COVID.

În urma unor acțiuni de solidaritate anterioare, printr-o declarație emisă astăzi, ETF subliniază faptul că a  refuza sindicatelor să  aibă un dialog structurat privind condițiile de muncă este împotriva celor mai fundamentale drepturi ale omului enumerate în Pilonul European al Drepturilor Sociale.

Pentru ETF, România, ca Stat Membru al UE, trebuie să adere la valorile europene și să nu mai atace lucrătorii săi cheie. Este timpul ca Guvernul Român să renunțe la arme, să reconcilieze cu sindicatele și să repornească dialogul social.

 

Acest articol este preluat de site-ul oficial ETF. Poate fi citit în original aici.