Declarația Comitetului Executiv al ETF – Dialog social în sectorul transporturilor din România

Dialog social în sectorul transporturilor din România

Comitetul Executiv al Federației Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) condamnă lipsa de dorință a Guvernului României de a se angaja în dialog social, precum și atmosfera intimidantă pe care guvernul a creat-o  sindicatelor din transporturi.

Încă de la începutul anului 2021, ETF primește informări privind deteriorarea dialogului social din România. Un caz special se referă la compania de metrou din București, unde singurul proprietar este statul român. Sindicatul existent, USLM, s-a străduit să discute cu guvernul despre  concedierile și reduceri salariale anunțate de companie fără o consultare prealabilă. Deși se pare că există acum un acord pentru salvarea locurilor de muncă, am fost informați despre amenințări cu proceduri legale împotriva muncitorilor care au decis să protesteze împotriva noilor măsuri.

 În plus, guvernul nu a consultat  sindicatele cu privire la Planul Naţíonal de Redresare şi Rezilienţă post-COVID. Dimpotrivă, guvernul a încercat să discrediteze liderii sindicali prin lansarea de atacuri personale. Negarea dreptului sindicatelor  la un  dialog structurat privind condițiile de muncă pentru lucrătorii din prima linie  este inacceptabilă. Acest lucru este împotriva celor mai fundamentale drepturi ale omului care sunt enumerate de ex. în Pilonul European al Drepturilor Sociale. Lucrătorii din metroul București și-au îndeplinit datoria în ciuda pandemiei COVID-19  în desfăşurare și  în ciuda problemelor de sănătate și de siguranță existente la locul de muncă. Aceştia asigură servicii care sunt esențiale pentru a face Bucureștiul un oraș mai viabil , și merită condiții de muncă adecvate.

În plus, acțiunile guvernului român nu sunt in conformitate cu Acordul Verde European.  Chiar dacă metroul din București a beneficiat în ultimul deceniu de mai multe proiecte de extindere, sprijinite  cu fonduri UE, nesocotinţa companiei față de condițiile de muncă sau personal suficient este împotriva viabilității pe termen lung a acestor proiecte.

Comitetul Executiv al ETF solicită Guvernului României să oprească atacurile sale la adresa  mișcării sindicale și să reînceapă un dialog social adecvat. Implicarea partenerilor sociali în elaborarea procesului de politici decizinale este esențială pentru asigurarea echității sociale și stă la baza modelului social European.

Declarația în original, poate fi descărcată de aici.