Al VIII-lea Congres al USLM

Congresul VIII USLM 2019

Unitatea  este viitorul, iar ,,Mereu Împreună vom construi viitorul”

           Sub această deviză s au deschis ,azi- 20 nov/2019, la Palatul Parlamentului, lucrările celui de al VIII lea Congres al Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou, marcând aniversarea a 30 de ani de la înființarea primului Sindicat din România -18 ianuarie 1990.

     Unitatea, Solidaritatea, Libertatea, Mobilizarea sunt cele patru principii  ce au guvernat mișcarea sindicală din Metroul bucureștean și au transformat o  într-o armă de temut atât pentru  guvernanți cât și pentru administrațiile Metrorex.

 Lucrările Congresului au fost salutate de delegații ale sindicatelor din 11 țări precum  SUA, CANADA,  Germania,  Belgia, Bulgaria, Danemarca, Marea Britanie,  Spania, Italia, Suedia, Turcia.

   In numele Federației Europene a  Lucrătorilor din Transporturi a transmis salutul transportatorilor europeni președintele Frank Moreels care a subliniat importanța solidarității și unității sindicale pentru a face față noii drepte care se extinde în Europa.,, Să luptăm pentru un transport echitabil, pentru drepturi egale la nivelul UE, pentru eliminarea dumpingului social, la muncă egală drepturi egale indiferent de țara din care provine  transportatorul. Trebuie sa fim foarte atenți la digitalizarea și automatizarea transporturilor care poate duce la eliminarea locurilor de muncă. Acestea sunt punctele prioritare pe agenda ETF, din al cărui Comitet de Management face parte și Ion Rădoi, președintele USLM.,,

Liderul ETF a subliniat importanța pe care o are comisarul european din partea României Adina Vălean ,, Vom monitoriza activitatea comisarului pe transporturi pentru a obține o legislație foarte bună pentru transportatori care să ducă la muncă egală drepturi egale , locuri de munca echitabile, dreptul la un salariu mai bun, unic la nivel european  ,pentru un transport public mai bun, legislație care trebuie adaptată și aplicată tuturor țărilor membre,,.

 La aceste idei s au alăturat și cei ce au luat cuvântul din

 partea sindicaliștilor din SUA ,Canada, Germania, Bulgaria,  Danemarca, Marea Britanie, Belgia, Spania, Italia, Suedia, Turcia.

       Salutul administrației Metrorex a fost transmis de directorul general Miclăuș Maria care a promis sindicaliștilor că vor avea ușa deschisă pentru a le asculta cererile și a le rezolva .

Prezent la Congresul sindicaliștilor din Metrou, Bogdan Iuliu Hosu, președintele Cartelului ALFA a făcut apel la unitate și solidaritate pentru recredibilizarea mișcării sindicale din România.

     In încheierea primei părți a lucrărilor, președintele USLM Ion Rădoi a subliniat importanța sindicatelor  în această perioadă când se renunță tot mai mult la statul social. ,,Unitatea și Solidaritatea  sindicală trebuie  să domine și să ne unească. Acum mai mult ca oricând avem nevoie  de unitatea sindicală. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte . Slăbirea mișcării sindicale a condus la dispariția CCM la nivel național, fapt ce ne a îngreunat negocierea CCM la nivel de ramură , unitate, secție. Nu mai avem legislație sindicală care să reglementeze piața forței de muncă. Trebuie adoptate de urgență Codul muncii ,Legea CCM, Legea conflictelor de muncă. Se pare că, politicul a uitat că suntem un stat cu o economie socială de piață.

 

Lucrările Congresului continuă.