Comunicat de presa

Va informam ca in datele de 23 si 24 mai 2018 la Bucuresti, la sala Nicolae Balcescu din Palatul Parlamentului a avut loc lucrarile sedintei ordinare a Comitetului Executiv al Federatiei Europene a Transportatorilor (ETF).

Cei 80 de delegati ai transportatorilor din peste 25 de tari europene (vestice, centrale si estice), prezenti la dezbateri au cerut cu insistenta stoparea dumpingului social in vederea asigurarii unui transport echitabil prin respectarea principiului „la munca egala, salariu si conditii de munca egale ”.

In acest sens reprezentantul transportatorilor din Romania, domnul Ion Radoi, a declarat: „Pentru a indeplini aceste obiective trebuie sa trecem, urgent, de la vorbe la fapte. Este important sa organizam actiuni sindicale, prin care sa ne facem cunoscute obiectivele si sa ne impunem in fata patronatelor si guvernelor. Fara actiune nu vom reusi sa ne impunem niciodata.”

In cadrul lucrarilor sedintei ordinare a Comitetului Executiv ETF, au fost aprobate mai multe documente de natura organizatorica, s-a luat hotararea ca ziua de 8 iunie sa fie desemnata ca Ziua Internationala de actiune sindicala ETF (zi in care sindicatele din transporturi din fiecare tara vor organiza actiuni prin care isi vor face cunoscute problemele) si s-au aprobat doua motiuni dupa cum urmeaza:

  1. Motiunea pentru Turcia si Italia privind sprijinul ETF pentru solutionarea unor conflicte de munca intre angajati si angajatori;
  2. Motiunea pentru Romania privind sprijinul ETF pentru schimbarea legislatiei sociale din tara noastra, respectiv Legea nr. 62/2011 a Dialogului Social, Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii si in special Codul CAEN care a impartit transportatorii romani pe diferite categorii (rutieri, maritimi, feroviari, aerieni), fapt ce nu permite negocierea unui contract colectiv de munca la nivel de ramura transporturi si a condus la faramitarea miscarii sindicale din acest sector de activitate in defavoarea salariatilor si in interesul patronilor si guvernantilor.

Reprezentantii transportatorilor europeni prezenti la Bucuresti au apreciat ca atare buna organizare a acestei sedinte a Biroului Executiv ETF si au promis ca au sa revina cat mai curand alaturi de transportatorii din Romania in general si in special alaturi de presedintele USLM, Ion Radoi.

Din pacate insa, oameni politici importanti, invitati din timp pentru  a participa  si a isi expune opinia fata de problemele transportatorilor romani au tratat cu indiferenta invitatia respectiva, cei mai importanti dintre acestia fiind: Liviu Dragnea – Presedintele Camerei Deputatilor, Calin Popescu Tariceanu – Presedintele Senatului si  doamna Maria Magdalena Grigore- Secretar de Stat in Ministerul Transporturilor, toti acestia fiind reprezentanti ai politicii de stanga din Romania.

Cu mentiunea ca in toate programele de guvernare, incepand cu anul 1990 si pana in prezent s-a mentionat ca: „Autostrazile, drumurile nationale, aeropurturile si caile ferate sunt baza pe care se sprijina si se dezvolta o economie sau dimpotriva, pot constitui factorul limitativ care duce la stagnare sau regres”, multumim pe aceasta cale reprezentantilor mass-media petru reflectarea obiectiva in presa a acestui important eveniment sindical european.

Biroul de presa USLM