Nu vom fi intimidați nici supuși tăcerii – ETF despre climatul împotriva sindicatelor în Romania

Vizita reprezentantilor Federatiei Europene a Lucratorilor din Transporturi (ETF) este de fapt o misiune care tinteste sa colecteze o ultima runda de dovezi evidente privind situatia dialogului social si climatul impotriva sindicatelor in Romania!
📣 Condamnam intimidarea permanenta cu care se confrunta sindicatele din Romania! Suntem pregatiti sa ne facem vocea auzita la nivel european cu privire la aceste incalcari ale drepturilor muncii si a drepturilor sociale! Solicitam Guvernului Romaniei sa reporneasca de urgenta #dialogulsocial!
27 iulie 2021
În perioada 26-27 iulie, o delegație a ETF condusă de Președintele ETF Frank Moreels și de Secretarul General, Livia Spera , incluzand reprezentantul ITF ( Federatia Internationala a Lucratorilor din Transporturi) ,David Gobé, au vizitat Bucureștiul într-o misiune de informare care urmărește să colecteze o ultima rundă de dovezi clare cu privire la situația dialogului social și climatul antisindical din România. Două zile de întâlniri intense cu peste zece sindicate din transporturi reprezentând transportul public, căile ferate, aviația, șoferii profesioniști și personalul maritim au adunat dovezi șocante la ceea ce deja știa mișcarea sindicală europeană. Sindicatele din România sunt supuse unei presiuni enorme, iar dialogul este inexistent. Delegația ETF a purtat discuții cu aceste sindicate într-un climat în care restructurarea, reducerea salariilor și concedierile par iminente în toate sectoarele.
La data de 27 iulie, la ETF –ului i s-au alăturat două confederații sindicale românești – Cartel Alfa și CNSRL Fratia precum și reprezentanții Federației Europene a Sindicatelor din Serviciile Publice. Această întâlnire a confirmat încă o dată că situația din transporturi nu este una izolată. La nivel național sindicatele se confruntă cu același tratament și provocări și în alte sectoare publice.
În speranța că vom putea discuta această situație cu autoritățile române, am solicitat înainte de a veni în vizită, să avem întâlniri oficiale cu miniștrii muncii și dialogului social, ministrul transporturilor și prim-ministrul Romaniei, dar solicitările noastre au fost întâmpinate cu tăcere.
Președintele ETF, Frank Moreels, a declarat: „Dialogul social este un proces normal în fiecare democrație, este dovada majoră că , conducerea politică a unei țări are grijă de cetățenii săi care contribuie activ la menținerea economiei naționale”. „În timpul misiunii noastre, în ultimele două zile, sindicatele din transporturi din România au transmis un puternic mesaj de unitate. Ele se confruntă cu provocări uriașe și suntem solidari cu ei ”, a conchis Frank Moreels.
Drepturile lucrătorilor din transporturi din Romania trebuie să fie respectate, iar ETF solicită Guvernului român să reînceapă urgent dialogul cu partenerii sociali. Este obligația legală a Guvernului român față de miile de muncitori români transportatori, care contribuie substanțial prin munca lor la buna funcționare a societății românești.
Declarația completă, emisă de ETF la sfârșitul vizitei sale în România, poate fi găsită aici și descărcată.
București, 27 iulie 2021
Declarația ETF privind climatul antisindical din România
În zilele de 26 și 27 iulie 2021 a avut loc o misiune a ETF în România. Obiectivul delegației condusă de președintele și de secretarul general al ETF a fost de a verifica gravele atacuri împotriva unora dintre sindicatele din România afiliate la ETF.
În urma discuțiilor cu mai mult de 10 sindicate din sectorul transporturilor, precum și cu reprezentanți ai Confederațiilor române și ai Federației Europene a Sindicatelor din Serviciile Publice, ETF este profund îngrijorat despre situația în care își desfășoară activitatea sindicatele, în special:
- lipsa dialogului social care pare a fi ceva sistematic în țară și lipsa de interes din partea Guvernului de a-l promova. Premierul român precum și miniștrii muncii și transporturilor nu și-au manifestat niciun interes pentru întâlnire cu noi și nici a discuta această situație gravă ;
- Intimidarea și incriminarea liderilor sindicali sunt practici răspândite, precum și atacurile manifestate recent asupra conducerii USLM;
- Atacurile la adresa sindicatului sunt o problemă recurentă, deoarece sindicatele sunt văzute ca un obstacol în calea privatizarii și restructurarii. Exemple ale acestei tendințe se regăsesc în aviație, în transportul public, transportul maritim și feroviar.
- Lipsa negocierilor colective la nivel sectorial, este principalul motiv pentru nivelul foarte scăzut
al salariilor din Romania. Transportul rutier de mărfuri este un exemplu tipic.
- Folosirea pandemiei, si adoptarea unei legi pentru a preveni reînnoirea contractelor colective de munca și acțiunile industriale
ETF ia această situație foarte în serios și este hotărât să continue susținerea membrilor români, în spirit de unitate și de sprijin reciproc. Așa cum am făcut în ultimele luni, ne vom vocea auzită la nivel european cu privire la încălcările drepturilor muncii și a drepturilor sociale din România.
Inițiativele UE, cum ar fi salariile minime echitabile și pilonul european al drepturilor sociale, sunt nu
altceva decât o vitrina decorata cu astfel de practici care persistă în statele membre. În momentul de față se pregătește un raport detaliat despre această situație cu privire la sindicatele din transport din România și va fi pus la dispoziția publicului în curând.